Bear Mountain Boat: KAJAKS en (ROEI-)BOTEN. 

 uw locatie: www.bootbouwer.nl   bouwtekeningen algemeen   Bear Mountain Boat Shop
Overige Bear Mountain Boat rubrieken: terug naar Bear Mountain-startpagina.
Boeken en modelbouw Kano's
Kajaks en (roei-)boten van Bear Mountain Boat.

Bear Mountain Boat Shop De kajaks van de Bear Mountain Boat Shop vallen onmiddelijk op door hun mooie lijnen. Dit vindt zijn oorzaak zowel in de ontwerpen van Steve Killing (ook bekend van zijn America's Cup werk) als in de bouwwijze. De stripbuilding methode levert op een vrij eenvoudige manier een romp met vloeiende vormen. Een en ander resulteert in een kajak die zijn gelijke nauwelijks kent. De reeks modellen van Bear Mountain Boat maakt het mogelijk een kajak te kiezen die past bij de persoonlijke wensen en omstandigheden. De hieronder gegeven cijfers met betrekking tot stabiliteit en draagvermogen vormen uw gids om tot een keuze te komen.
Onderaan in het overzicht vindt u de gegevens van een drietal klassieke(roei-)bootontwerpen die Bear Mountain Boat levert. Ook deze vallen weer op door hun elegantie: eigenlijk hŤt kenmerk van alle ontwerpen die Bear Mountain Boat te bieden heeft. De bouwwijze (strips) is dezelfde als bij de BMB kano's en kajaks.

BOUWTEKENINGEN.

Kajaks.
  lengte: stabiliteit:  capaciteit:  
Venture 427 cm.  72  41- 91 kg.  
Resolute 503 cm. 121  59-132 kg.  
Endeavour 516 cm. 100  68- 118 kg.  
Reliance 630 cm. 121  114-227 kg. twee-persoons
True North XPD 587 cm. 124 136-209 kg.  
 
(Roei-)boten.
Rice Lake Skiff 419 cm. 169  82-272 kg.  
Ontario Whitehall 486 cm. 168  73-354 kg.  
Stony Lake 488 cm. 141  82-272 kg.  
 
  Stabiliteit: hoe hoger het getal,des te stabieler is de kajak/boot.
Prijzen van de tekeningen :
alle kajak-tekeningen en de tekeningen Rice Lake Skiff en Stony Lake Skiff:€   149,00 per set, inclusief btw.
tekeningen Ontario Whitehall :€ 162,00 per set, inclusief btw.
naar boven

VENTURE   14'-0" Venture
Een sportieve kajak voor de lichtere peddelaar.
lengte  : 427 cm. gewicht   : ~20 kg.
breedte:   56 cm. br. op w.l.: 52 cm.
diepte  :   30 cm. diepgang  :   9 cm. ontwerp: Steve Killing

De Venture heeft alle stijlkenmerken van de grotere kajaks, maar is sneller te bouwen en wendbaarder. De boot heeft een vrij laag draagvermogen en is bedoeld voor de kleinere en lichtere kajakker. We adviseren om efficient te kunnen varen voor de bemanning een maximaal gewicht tot rond de 64 kilogram. De vormen zijn zorgvuldig doordacht wat resulteert in een mooi vaartuig dat eenvoudig te bouwen is. Hoewel de topsnelheid door de geringere lengte wat lager ligt dan die van de 17 voets Endeavour is de boot heel geschikt voor de lichtere kanoŽr, zowel op dagtochten als bij een langere kampeervakantie.

naar overzicht
RESOLUTE 16'-6" Resolute 16/6
Grote capaciteit, stabiel en een lust voor het oog.
lengte  : 503 cm. gewicht   : ~25 kg.
breedte:   65 cm. br. op w.l.: 61 cm.
diepte  :   30 cm. diepgang  :  9 cm. ontwerp: Steve Killing.
Deze stabiele vrachtvervoerder is een uitstekende kajak. Net als bij de 14 voets Venture is de kiellijn naar achter toe rechter om de koersvastheid te ondersteunen. De breedte is een royale 65 centimeter en de kuip is daarop aangepast. De romp is licht V-vormig, de vlakste uit onze serie kajaks, dit om de voor de stabiliteit benodigde breedte mogelijk te maken en toch een matige waterverplaatsing te handhaven. Resolute 16/6De romp werd ontwikkeld naar aanleiding van verzoeken van zwaardere en bredere kajakvaarders die een kortere makkelijk hanteerbare boot wilden. De grootste breedte van de Resolute is vijf centimeter meer dan bij de Endeavour en levert overeenkomstig meer stabiliteit op. Een gemiddelde belading ligt op zo'n 120 kilo, maar kan probleemloos verhoogd worden tot 155 kilogram.
naar overzicht
ENDEAVOUR 17'-0" Endeavour 17/0
Een snelle,slanke en comfortabele kajak.
lengte  : 518 cm. gewicht   : ~25 kg.
breedte:   60 cm. br. op w.l.: 56 cm.
diepte  :   32 cm. diepgang  :  10 cm. ontwerp: Steve Killing.
De schoonheid van deze kajak treft iedereen onmiddelijk. De Endeavour is slank, gracieus en een droom om te varen. Perfect voor dagtochten en vakanties. Je zult merken dat de boot koersvast, snel en ook in de golven van onbesproken gedrag is. Ted Moores bouw-instructies voor de kajak, compleet met meer dan tachtig illustraties geven een gedetailleerd beeld van de meesterbouwer's beproefde inzichten. Een bouwproject dat de moeite waard is voor de amateur of professionele bouwer.Endeavour 17/0 De tekeningen omvatten zes bladen met o.m. de mallen en stevens op ware grootte. Ted's Shop Notes -in een 32 pagina's dik instructieboekje- zijn hun gewicht in cedar waard. De kajaktekeningen en instructies komen optimaal tot hun recht in combinatie met het boek Kayakcraft.
naar overzicht
RELIANCE   20'-8" Reliance 20/8
Plezier voor twee.
lengte  : 630 cm. gewicht   : ~31 kg.
breedte:   72 cm. br. op w.l.: 69 cm.
diepte  :   33 cm. diepgang  :  12 cm. ontwerp: Steve Killing.
Deze boot straalt gemak uit. De lengte zorgt voor een rustig, ongehaaste indruk zelfs als de kajak zich op topsnelheid voortbeweegt. De breedte van zo'n 74 centimeter levert ruimte voor bagage en geeft onder alle weersomstandigheden een comfortabele stabiliteit.Een gematigde ronding boven de waterlijn zal de stabiliteit doen toenemen als de boot overhelt. Twee waterdichte compartimenten die alleen vanaf het dek toegankelijk zijn zorgen voor voldoende drijfvermogen om de boot in geval van kapseizen drijvende te houden.
naar overzicht
TRUE NORTH XPD 19'-3" True North XPD 19/3
Een moderne eenpersoonskano met groot draagvermogen.
lengte  : 587 cm. gewicht   : ~25 kg.
breedte:   65 cm. br. op w.l.:  61 cm.
diepte  :        cm. diepgang  :  10 cm.  
De True North XPD Expedition brengt de prestaties en de styling van de Endeavour binnen bereik van de zwaardere of lange peddelaar. De kajak is ontstaan vanuit de behoefte aan een kano met meer draagvermogen voor de bovengemiddeld grote kajakvaarder op langere tochten. De royale sleutelgatvormige cockpit zorgt voor een gemakkelijke instap en geeft tegelijkertijd een effectieve ondersteuning van de knieŽn tijdens het varen. De dekhoogte is met zo'n drie centimeter verhoogd om voldoende beenruimte te garanderen tijdens lange periodes varen.
naar overzicht
RICE LAKE SKIFF 13'-9" Rice Lake Skiff
Een traditionele boot voor buitenboordmotor.
lengte  : 419 cm. gewicht   : ~36 kg.
breedte: 122 cm. br. op w.l.: 97 cm.
diepte  :   41 cm. diepgang  :  12 cm.  
Deze boot werd gebouwd door de Rice Lake Boat Works in de overgangsperiode van spierkracht naar buitenboordmotor. Zonder meer een handige boot om te vissen en te roeien. Het is een van de meest stabiele boten uit het Bear Mountain programma en biedt plaats aan drie volwassenen. Een motor met bescheiden vermogen zal de mogelijkheden nog uitbreiden. Het ontwerp werd herzien door Steve Killing met behoud van het karakter in alle delen van de boot.

naar overzicht
ONTARIO WHITEHALL 15'-11 1/2" 16'Whitehall
De havenroeiboot uit vroeger jaren.
lengte  : 486 cm. gewicht   : ~45 kg.
breedte: 119 cm. br. op w.l.: 89 cm.
diepte  :   38 cm. diepgang  :  13 cm.  
Whitehall's waren in vroeger jaren bij uitstek de boten die in de havens alle verkeer tussen schepen en de wal voor hun rekening namen. Uitstekende roeiboten, soms ook voorzien van tuigage. De Ontario Whitehall, waar Steve Killing de uiteindelijke lijnen van vastlegde heeft alle esthetische kwaliteiten waar de Whitehall's om bekend staan, waarbij de sierlijke wijnglasspiegel het meest opvallende kenmerk is.16'Whitehall Het moderne ontwerp zorgt er daarbij voor dat de vaak moeilijke overgang naar de spiegel nu gemaakt kan worden zonder teveel torsie te laten ontstaan in de strips. Ook de vaareigenschappen zijn bij deze verfijning nog weer verbeterd. De bouw-instructies voor de Ontario Whitehall worden per mail nageleverd.
Een mooi ontwerp voor bouwers die op zoek zijn naar een vrij eenvoudig te bouwen, mooi gelijnde boot die zeer licht van gewicht en dus erg gemakkelijk te hanteren is.
naar overzicht
STONY LAKE 16'-0" Stony Lake
Klassiek gestijlde spitsgat roeiboot.
lengte  : 488 cm. gewicht   : ~30 kg.
breedte:  107 cm. br. op w.l.:  91 cm.
diepte  :   39 cm. diepgang  :  11 cm.  
Oorspronkelijk gebruikt door de de bewoners rond Stoney Lake, verwierf deze spitsgat bekendheid als winnaar van wedstrijden. De stijl van de elegante boot is typerend voor verschillende bootbouwers in het gebied rond Petersborough in Ontario. Steve Killing heeft de lijnen van de romp herzien: hij voegde iets volume toe aan de stevens om het rendement van het roeien met grotere snelheden te verhogen. Met twee roei-posities is het een veelzijdig vaartuig om alleen of met een partner te genieten van een vis-uitstapje of zomaar een avond op het water.
naar overzicht

terug naar pagina-begin